Leo Čellár: Aj keď existuje mnoho ľahších ciest, tá naša je tá, ktorá nás baví

leo-cellar-javorina

Leo Čellár je dušou JAVORINY. Ako strážca jej jedinečnosti už 25 rokov posúva kvalitu dizajnu a technologického spracovania na svetovú úroveň. Dôkazom jeho dlhoročného úsilia a odhodlania nepodľahnúť trendom a ísť vlastnou cestou, je aj nedávne víťazstvo v jednom z najprestížnejších medzinárodných ocenení za dizajn. Tento rozhovor vznikol pri príležitosti udelenia ceny German Design Award 2024 za jeho konštrukčne inovatívnu posteľ SOFT.  

Navrhol mnoho ikonických kolekcií ako napr. ULTRA, TERRA, NEXT, KA, LINK+ a mnohé ďalšie. Za jeho návrhy získal množstvo ocenení doma aj v zahraničí. Aj napriek úspechom je to pokorný a dobrosrdečný kolega, ktorého si všetci v Javorine veľmi vážime.

 

 

Kde ste získali svoju kvalifikáciu a skúsenosti ako dizajnér pred príchodom do Javoriny?

Dizajn som neštudoval, v podstate som samouk. Študoval som a v minulosti aj pracoval v oblasti poľnohospodárstva a rastlinných biotechnológií. Mojou univerzitou dizajnu boli výstavy nábytku, hlavne v Kolíne nad Rýnom a Miláne a časopisy o interiéroch a nábytkoch.

 

Ako sa v priebehu rokov menila vaša pozícia v Javorine?

Už od začiatku môjho pôsobenia v Javorine (1999) som sa popri pozície riaditeľa spoločnosti venoval dizajnu, technológiám spracovania dreva a konštrukcii nábytku. V podstate sa teda venujem týmto činnostiam takmer 25 rokov, aktuálne výhradne. Počas tejto doby Javorina získala viac ako 20 ocenení za dizajn, a to najmä na domácich, ale aj zahraničných výstavách. 


V súčasnosti ste získali jedno z najprestížnejších medzinárodných ocenení za dizajn. Ako sa Javorine historicky darilo v zahraničí?

Zlom nastal na prelome tisícročí, keď Javorina ukázala svoj veľký potenciál ako výrobca a dodávateľ pre zahraničné značky. Bola konfrontovaná s kvalitou, ktorú požadovali západné trhy, a to formovalo jej know-how. Vtedy sme sa spolu s našim holandským partnerom Fransom Hamersom zamerali hlavne na región Beneluxu. Prvý dizajn vznikol teda ako reakcia na požiadavku z holandského trhu. Medzi ne patrí napríklad úspešná kubistická rada Direct, ktorá zostala v našom portfóliu 20 rokov. Bolo to obdobie veľkých medzinárodných výstav, kde sa značka prezentovala pod vlastným menom a získavala sebavedomie. 

 

Aké najväčšie zmeny sa vám podarilo zaviesť v Javorine? 

Myslím, že najdôležitejšou zmenou bol prechod Javoriny od výrobcu jednoduchých  drevených dekoratívnych predmetov a poloproduktov v rôznych oblastiach k špecializovanej výrobe nášho vlastného nábytku z masívneho dubového dreva.

 

 

Prečo práve masívne dubové drevo?

Som presvedčený, že to, čo malo hodnotu pre našich dedov, má hodnotu aj dnes. A hoci existuje mnoho ľahších ciest, tá naša je tá, ktorá nás baví. Nie každý má energiu na to, aby sa pustil do masívneho dreva, pretože drevo zostáva živé. S meniacou sa vlhkosťou mení svoje rozmery a dizajn to musí zohľadňovať.

Často s nami "cvičí" a dáva nám lekcie. Mať možnosť pracovať s niečím živým, voňavým, organickým a originálnym už dnes nie je samozrejmosťou. Vzhľadom na vysokú hodnotu materiálu neradi podliehame krátkodobým trendom, preto vyvíjame návrhy, ktoré sú jednoduché a predovšetkým nadčasové.


Projekt GPS Forest je Vaša iniciatíva?

Áno, bola to moja myšlienka. Stromy môžu rásť viac ako 100 rokov, kým sa k nám dostanú. My im dáme priestor na ďalších minimálne sto rokov v niekoho dome v podobe dreveného výrobku a na oplátku založíme nový les. 

Žiaľ, väčšina slovenského dreva sa vyváža. To, čo kupujeme, je z certifikovaných píl a hospodárskych lesov, ktorých obnova prevyšuje ťažbu. Preto sme pred viac ako desiatimi rokmi začali pre každého nášho zákazníka vysádzať dubové sadenice vo viacerých lesných lokalitách na východnom Slovensku. Dnes sú to už mladé lesy s niekoľkými tisíckami mladých stromčekov.

 

 

Čo považujete za svoj najväčší kariérny úspech?

Za najväčší úspech považujem, že Javorina aj po viac ako 75-ich rokoch stále existuje a vyrába moderné produkty, ktoré sa predávajú na mnohých miestach vo svete. Javorina si už po desaťročia pestuje svoje vlastné výrobné postupy, vďaka čomu je autentická a má kontrolu nad kvalitou surovín až po finálny výrobok. To je vzhľadom na výrobné náklady na dnešnom trhu celkom výnimočné.

Zároveň dnes u nás pracuje mnoho skvelých ľudí a odborníkov a ja verím, že máme pred sebou svetlú budúcnosť. V oblasti dizajnu si najviac cením viacnásobné ocenenia v Národnej cene za dizajn, ale aj mnohé iné ocenenia a nominácie pre Javorinu a náš dizajn na domácich a zahraničných výstavách nábytku. A samozrejme aj nedávne víťazné ocenenie v German Design Awards 2024, ktoré ma prekvapilo ale aj potešilo.

 

Čím podľa Vás zaujala posteľ SOFT medzinárodnú porotu a získala tak medzinárodné ocenenie German Design Award 2024? 

Jej mäkké línie čela vyvolávajú pocit súkromia a jemnosti. Táto kombinácia s masívnym dreveným rámom a integrovaným dubovým roštom je na trhu výnimočná a prináša nielen pohodlie, ale aj nevšedný estetický dojem. Je to posteľ, ktorá vonia, nevŕzga, vydrží celé generácie bez akejkoľvek ujmy, spoľahlivo unesie stovky kilogramov živej váhy a navyše je krásna a vyrobená z lokálneho dreva. Lepšie riešenie jednoducho neexistuje.

 

 

Mohlo by sa vám páčiť